Ciego de Ávila provins
PDF Udskriv Email

Med en befolkning på ca. 400.000 er Ciego de Ávila blandt de mindre provinser i Cuba. Denne provins dækker som flere andre hele Cubas bredde fra Atlanten til Det Karibiske Hav. Det er frugt-provinsen, hvor Cubas største og bedste ananas dyrkes på store arealer, men stadig er sukkerproduktionen den vigtigste for økonomien.

Jorden er frugtbar og der er vand nok til dyrkning af en lang række afgrøder. Der er også et større hold af slagte- og malkekvæg i provinsen.

To hovedveje og to længdegående jernbaner forbinder provinsen med dens naboer. Der er to større byer; Morón i nord, forbundet med en jernbane og en god vej til provinshovedstaden Ciego de Avila i syd. Langs nordkysten er der store områder med sumpland og søer. De største søer er Laguna de la Leche (Mælkesøen, hvis vand giver mindelser om mælk) og Redonda søen. Begge steder er der gode muligheder for fiskeri og jagt. Langs Atlanterhavskysten er der strande og øer, som er af god kvalitet. Bakker og småbjerge som Sierra Jatibonico ved byen Chambas og Colina de Cunagua i nærheden af byen Bolivia er yndede turistmål. Det samme gælder hulerne og parker med tropiske planter ved Punta de San Juan helt mod nordvest.

I den centrale og sydlige del af provinsen finder man et stort antal historiske steder, der vidner om at oprørsgeneralen Maximo Gomes gennemførte en offensiv fra syd ind i denne provins i 1875. De øvrige historiske steder er forbundet med, at comandante Camilo Cienfuegos bevægede sig gennem området i 1958 med en afdeling af Rebelhæren og flere steder udkæmpede slag med Batistas soldater.
Turismen er ikke så udviklet i Ciego de Avila provins, men turistfaciliteterne er tilstrækkelige til, at man kan nyde sit ophold her. Nogle vil betragte denne provins som særligt tiltrækkende netop fordi den ikke er så berørt af Cubas stærkt voksende turisme.


Byen Ciego de Avila
Byen har kælenavnet "Ananas-byen" og udstråler en stille venlighed. Mange huse er omgivet af frugthaver. Kommer man til Ciego de Avila ad hovedvejen fra Sancti Spiritus passerer man en meget stor frugtkonservesfabrik lige før man kører over jernbanebroen og ind i byens hovedgade.
Det er en ret ung by, som er skabt siden 1850. Før den tid lå her en stor gammel Hacienda, hvis første ejer var en af kolonisatoren Velazquez' kommandanter, nemlig Alonso de Avila.
Befolkningen er nu på 80.000 og der venter ikke store kulturelle eller historiske oplevelser i denne venlige by. Der ligger et gammelt spansk fort i det nordøstlige hjørne af byen. Byen har to gallerier, nogle monumenter og Theatro Principal, hvis dekorationer er usædvanlige og smukke.
Man finder hoteller, restauranter, barer, cafeterier osv. i byen uden problemer.
En forlystelsespark er bygget uden for byen i nærheden af Hotel Ciego de Avila.


HOTELLER I CIEGO DE AVILA PROVINS
Hotel Ciego de Avila, Carretera Ceballos. Tel. 4014. 136 værelser og alle faciliteter.
Hotel La Patana, Los Jardines de la Reina (på Cayo Grande i øgruppen uden for sydkysten). Et flydende hotel med særlige muligheder for dykning og fiskeri.
Hotel Morón i centrum. 136 værelser og alle faciliteter og med omfattende tilbud om sejlads, fisketure, jagt og dykning.


UDFLUGTER FRA CIEGO DE AVILA
Cayo Guillermo: Bare 85 km. med fly mod nord fra Ciego de Avila ligger denne 13 kvadratkilometer store ø, som et paradis i Camaguey ø-kæden. Pelikaner, flamingoer og andre søfugle er de eneste indbyggere. I Gamle Bahama Kanalen leger de store fisk. Dette er et eftertragtet og ensomt sted for hengivne dykkere og fiskere.
Morón: 36 km. nord for Ciego de Avila ligger byen Morón, skilt fra kysten af Laguna de la Leche. Vandets mælkeagtige farve skyldes et stort calsiumindhold, som dog er i aftagende. Byen har 37.000 indbyggere. Hotel Morón rager op straks man kører ind i byen og er ligesom langt størsteparten af byens huse af nyere dato. For turister er byens vigtigste attraktion mulighederne for at komme ud at fiske og gå på jagt. Sådanne ture kan organiseres i turistinformationen i Hotel Morón.