Guantánamo provins
PDF Udskriv Email

Provinsen ligger forholdsvis isoleret på den yderste, østlige spids af Cuba. Befolkningen er på ca. 500.000 og hvis der er rene indianere på Cuba, så lever de i et isoleret samfund i denne provins, men selv cubanere med indsigt i disse forhold udtaler sig forskelligt om de rene indianeres eksistens. Provinsen har tre flyvepladser; ved Punta de Maisi, i Baracoa og ved provinshovedstaden Guantánamo.

En jernbane, som ender i Boqueron tæt på den amerikanske Guantánamo-flådebase passerer Guantanamo på vejen mod Santiago de Cuba og Bayamo.

En god hovedvej forbinder provinsens to hovedbyer Baracoa og provinshovedstaden med Santiago de Cuba. Vejen løber syd og øst om Sierra Maestra bjergene. Omkring Guantánamo Bugten findes et større areal dyrket jord med sukkerrør og rodfrugter. På bjergsiderne dyrkes kaffe, kakao og bananer med gode økonomiske resultater. Der er minedrift i bjergene, der brydes sten til vejbyggeri og der udvindes salt af havet. Fiskeri bidrager også til provinsens økonomi. Floderne Toa og Yumuri løber fra bjergene ned mod nordkysten, hvor der er mange fine strande. Også langs sydkysten ud mod Det Karibiske Hav ligger mange attraktive steder og strande, som tiltrækker nationale og internationale turister. Fiskeri er en særlig mulighed her i vandene mellem Cuba og Haiti, som hører til de dybeste omkring øgruppen De Store Antiller, hvortil Cuba hører. Fra Punta de Quemado kan man i godt vejr se et svagt omrids af Hispaniolas kyst, 77 km borte. I et ørkenlignende område mellem Guantanamo og Santiago de Cuba ser man en egenartet bevoksning med mange kaktusser og eksotiske blomster. Sierra Cristal giver gode muligheder bjergvandringer eller ture på hesteryg. Ved Baracoa finder man et insektædende pattedyr, som kan betegnes som et levende fossil, idet den hører til de tidligst udviklede pattedyr på Jorden. Almiqui hedder den på cubansk - om den har noget dansk navn vides ikke. Den findes i et meget lille antal her og i Haiti. Ved Baracoa ligger Ambolten eller Yunque, som det store ambolt-lignende bjerg hedder. En dagtur hertil er en stor oplevelse og en stor præstation.

 

Guantánamo by
Provinshovedstaden har næsten 200.000 indbyggere og er grundlagt i 1797. Byen ligger ved siden af det område på 75 kvadratkm., som USA siden 1903 har brugt som flådebase - siden 1959 mod den cubanske regerings ønske. Byen er omgivet af et frugtbart område, hvor sukkerproduktionen i 1800 tallet medførte at 44 % af befolkningen var sorte slaver. Byen har sin stil og bygninger fra kolonitiden, men tiltrækker sig ikke særlig interesse for turister, medmindre det netop er det almindelige folkeliv man er interesseret i. Og så er det i øvrigt herfra den berømte "Guajira Guntanamera" kommer fra. Det var bondetøsen, som José Martí digtede om i den over 100 år gamle, verdenskendte sang.

 

Baracoa
Baracoa er fra 1512, den første by Velazquez grundlagde, men Columbus var her allerede i 1492. Nu bor her ca. 60.000 indbyggere og man møder en hyggelig afmosfære. Turen til byen går ad en af Cubas smukkest beliggende veje, La Farola. Vejen er i øvrigt en historie i sig selv. Baracoa har tidligere været et isoleret samfund uden vejforbindelse til resten af øen. Ofte blev indbyggerne lovet en vejforbindelse af dem, som bejlede til deres gunst, men når sejren var vundet blev vejen glemt og først i 1960'erne fik Baracoa - med Farola-projektet - sin vejforbindelse til Guantánamo. Kun få bygninger i byen består fra den spanske kolonitid på grund af indianske oprør, brande og røveriske overfald af franske pirater. Det er La Punta Castillo, som blev bygget i 1803 for at beskytte havnen. Her er nu cabaret og restaurant med speciale i klassisk cubansk mad. Castillo de Matachin fra 1802 er der nogle få rester tilbage af - resterne i form af bl.a. en mur udgør dele af Bymuseet. Byens kirke er fra 1830'erne alle kirker fra tidligere tider er ødelagte. El Castillo, som var et gammelt forsvarsanlæg, er »genopbygget« som Motel El Castillo. På Plaza Marti ligger Hotel Plaza. Motel Sanguily ligger, så man har den bedste udsigt til bjergene, havet og de historiske strande. Fra Baracoa kan man besøge Maisi, en lille landsby ved havet på Cubas absolut østligste punkt. Her gik José Marti i land med en gruppe mænd for at starte det, som skulle blive det endelige opgør med det spanske koloniherredømme.