Havana provins (Havanas omegn)
PDF Udskriv Email

Denne provins omkranser Havana By-provins. Den strækker sig ca. 40 km. mod øst og mod vest og helt ud til Batabano Golfen mod syd. Befolkningstallet er på ca. 700.000 og provisens økonomi baserer sig på landbrug og nogen industri især i omegnen af Havana by.

Det er dels en industri, der forsyner hovedstaden og dels eksportindustri. Nordkysten på begge sider af Havana er turistområder med mange fine strande.

Provinsens største byer er Bauta, Santiago de las Vegas og San Jose de las Lajas.
I San Antonio de los Banos ligger Den Latinamerikanske Filmskole, der spiller en vigtig rolle i forsvaret af den latinamerikanske identitet over for den nordamerikanske kulturoffensiv. Forfatter og nobelprisvinder Gabriel Garcia Marquès er bestyrelsesformand og folk som Robert Redford optræder som gæstelærere.

I Caimito ligger den Internationale Lejr, Julio Antonio Mella, hvor Nordisk Brigade og andre venner af Cuba opholder sig 3-4 uger om året for at deltage i solidaritetsarbejde og gennemføre samfundsundersøgelser.
Guira de Melena ligger midt i et frugtbart landbrugsområde. Her opholder en del danskere og andre europæere sig under månedlange, ulønnede arbejdsophold.
Det er også i dette område, man kan se hundredvis af værnepligtige soldater udføre landbrugsarbejde. Siden begyndelsen af 1990'erne er et stigende antal værnepligtige blevet udskrevet til Ungdommens Arbejdshær, for her at bidrage til fødevareforsyningen.
Mod sydøst er en vigtigste by Güines, der er et jernbaneknudepunkt. Lige nord for byen løber Carretera Central, som er den nationale hovedvej, der løber parallelt med jernbanen og gennemskærer øen fra nordvest til sydøst.

Provinsen har ca. 10 søer. De ligger fortrinsvis i småbjergene mod nord og tjener som vandreservoirer og lystfiskeområde. Nordkysten på begge sider af Havana By-provins er udlagt som turistområder; Playa del Este, Guanabo og Santa Cruz del Norte med El Abra og Puerto Escondido er nogle af lokaliteterne mod øst. Mod vest ligger byen Mariel, en fiskerby med en lystbådehavn; stedet er nok så kendt som den havn, hvorfra en større udvandring fra Cuba fandt sted i 1980 under præsident Jimmy Carter. Som et svar på et indre ønske og på USA‘s stadige opfordringer til den cubanske befolkning om at flygte fra landet besluttede regeringen i Havana at de cubanere, som ønskede det kunne tage til Mariel og her blive hentet i både fra Miami.


Yderligere to smukke steder i provinsen er Valle Grande, øst for Havana by og Escaleras de Jaruco.
I San Francisco de Paula ligger Ernest Hemingway Museet og i El Rincon finder man et monument til minde om general Antonio Maceo og Panchito Gomez Toro - begge helte fra den antikoloniale kamp mod Spanien.


Valle Picadura er et særegent naturområde. I dalen er der et antal kvægfarme. Den største og mest berømte for sine resultater inden for kvægavl blev i mange år ledet af Fidel Castros ældre bror Ramon Castro, som bl.a. har besøgt Danmark i forbindelse med sit arbejde med at krydse sig frem til en malkeko, der kan klare det tropiske klima og være højtydende i mælk.