Holguín provins
PDF Udskriv Email

Provinsen har en lang og varieret kyststrækning mod nord ud til Atlanterhavet. Befolkningen er på ca. 940.000 mennesker og provinshovedstaden hedder Holguín. Her ligger en af Cubas største lufthavne, desuden er der lufthavne i byerne Levisa og Moa.

Den lange kystlinen lukker sig næsten om Nipe-bugten, der byder på en mangfoldighed af muligheder for de turister, der vil nyde strandlivet. De berømteste steder er Corinthia, Arenas Negras (sort sand), Bariay og især Guardalavaca (betyder: Pas på køerne; fordi kolonimagtens skibe havde en tradition for at lægge bi i bugten og forsyne sig med frisk kokød før de satte stævnen hjemover med lasten fuld af værdier hentet i de nye kolonier).
Nipe-bugten har mange småhavne der anvendes af fiskerbåde og desuden til eksport af en række varer. Sportsfiskeri er en oplagt mulighed her lige som vandsportsaktiviteter af enhver art.

Der er gode vejforbindelser fra hovedstaden til strandene og til de fire naboprovinser; Camagüey, Granma, Santiage de Cuba og Guantánamo. Den nationale hovedvej, Carretera Central, går gennem provinshovedstaden, mens den længdegående jernbane passerer forbi i nabobyen Cacocum. Et sidespor forbinder Cacocum med Holguín.
Cubas største flod, Cauto, løber gennem det sydlige hjørne af provinsen, mens talrige floder løber mod nord og ud i Atlanten; det gælder Gibara, Naranjo, Nipe, Mayari, Sagua og Moa.

Området omkring provinshovedstaden er rig på mineraler, omkring Moa er der nogle af verdens største og fineste forekomster af nikkel. Der dyrkes appelsiner, bønner, majs og bananer i stort omfang.
Vigtigere for provinsens økonomi er dog kød- og mælkeproduktion, midt i provinsen dyrkes en del tobak og mod øst handler det især om sukker. Smukke steder, som er et besøg værd, omfatter Loma de la Cruz og Mayabe dalen, som ligger på hver sin side af hovedstaden, Silla de Gibara mod nord og helt mod øst Bitiri-floden, Sierra de Nipe, Sierra del Cristal og Chuchillas de Moa.
Holguín er en historisk by og rundt om den finder man et antal mindesmærker over historiske begivenheder fra de anti-koloniale krige og oprøret i 1950'erne.


Byen Holguín
Ad vejen fra Las Tunas til Holguin bliver man med dekorativ skiltning mindet om, at man nærmer sig en produktiv og revolutionær industriby. I byens opland ligger model-farme, tæt på byen en militærkaserne, som er omdannet til skolecenter og byens Tekniske Universitet ligger lige over for den store Maskinfabrik, der især er kendt for at have udviklet og masseproduceret sukkerrørshøstmaskinerne KPT. Hvis en enkelt maskine har forandret livs- og arbejdsvilkårene i Cuba, er det disse høstmaskiner, som har reduceret behovet for macheteudstyrede høstarbejdere fra over en halv million til under 100.000. Byen har en stor busterminal, en provins-radiostation og et stort center der uddanner læger og sygeplejersker. Befolkningstallet er på ca. 190.000.
På den anden side af byen ligger det store sportsstadion, Carlixto Garcia over for det lokale kommunistpartis hovedkontor.


I centrum er der tre gamle pladser og et handelsområde. Man ser mange restauranter og cafeterier i byen; et af dem, Polinesio ligger på 13. etage i en beboelsesejendom og herfra har man en fin udsigt over byen og omegnen. Man kan f.eks. se Jose Marti Parken i byens udkant - forlystelsespark med mulighed for at sejle og spise på flere gode restauranter.


På en af byens tre pladser står en statue af Karl Marx, de to andre flankeres af gamle kirker. Byen er grundlagt i 1523 og selvom langt det meste af byen er af nyere dato, så ser man mange smukke koloniale bygningsværker i centrum og langs Maceo-gaden. Ved Maceo-pladsen finder man to besøgsværdige museer: Naturhistorisk Museum og Historisk Museum, Museo de la Periquera, hvor man bl.a. finder den berømte Holguín-økse, en 35 centimeter lang økse fra før Columbus‘ ankomst og som blev fundet i byens nærhed i 1860.
Man bør også se Kunstgalleriet og besøge byens Casa de la Trova (traditionelle musiksted). Forfatteren og nationalhelten Carlixto Garcia er født i Holguín og han fødehjem er nu museum.


HOTELLER I HOLGUIN
Pernik Hotel på hjørnet af gaderne 20. Aniversario og Plaza de la Revolucion i Holguín. Tel. 48-1663.
El Bosque Motel, Mayari hovedvejen, Pedro Diaz Coello i Holguín. Tel 42188 og 42763.
Mirador de Mayabe i Mayabe-dalen. Tel. 4-2660.
TureyHotel, Guardalavaca Strand, Banes. Tel. 30-195.UDFLUGTER FRA HOLGUIN
Banes: En lille by, som er bygget på et sted, hvor der var en indiansk bebyggelse før Columbus‘ ankomst. Mange besøger Banes på grund af et interessant indiansk museum, Museo de la Civilisacion Indio, hvor udstillinger, tableauer og fremlagte fund giver den besøgende en god mulighed for at forstå den lokale historie og de indianske samfunds karakter. Byen ligger 60 km fra Holguín og blev grundlagt i 1887.
Gibara: Gibara er en populær by ved provinsens nordkyst. Den ligger bare 30 km fra Holguín og har en befolkning på 60.000. Den bugt, som byen ligger ved siges at være det sted, hvor Columbus første gang gik i land i Cuba. Byen er grundlagt i 1817 og baserer sig på fiskeri og fiskeindustri og kan som sådan være en behagelig adspredelse fra strandlivet. Der ligger to museer i Gibara med en overvældende mængde kolonial kunst og møbler samt lokale og nationale naturhistoriske fund.
I byens udkant ligger to bakker, hvis mellemliggende område har en særegen form og kendes som Silla de Gibara (Gibaras saddel).


Guardalavaca Strand
Er kendt som en af Cubas mest attraktive strande. Det lokale hotel, Villa Cabana. kan huse 225 gæster og frekventeres af mange internationale turister, der bliver mødt med en udsøgt service. Stedet ligger 90 km fra Holguin og vejnettet muliggør besøg i andre byer og landsbyer langs kysten.
Mayari Abajo: Denne lille by blev grundlagt i 1814 ved Nipe-bugten ca. 80 km. fra Holguín. Byen har et lille hotel og er i gang med at udvikle turismen med vægt på bjergvandringer. Ligger smukt ved foden af Sierra Cristal.
Moa: Mest kendt fordi den er hovedby i det område, hvor Cuba (nu i tæt samarbejde med det store canadiske firma, Sherrit) udvinder store mængder nikkel. Dette præger området og byens liv på godt og ondt.
Cayo Naranjo: Denne isolerede ø er nu udklækninsanstalt for den statsejede fiske- og skaldyrsindustri. Udklækningsanstalten kan besøges pr. båd efter aftale.