Matanzas provins
PDF Udskriv Email

Der bor 600.000 mennesker i Matanzas-provinsen. Bl.a. på grund af den internationalt kendte Varadero Strand modtager provinsen flest turister efter Havana. Men provinsen byder på mangfoldige atraktioner ud over Varaderos »Bounty-Strand«.

Mod syd ligger Zapata-halvøen med sump, mangroveskove og søerne ved Guamásamt Playa Giron (Svinebugten).
Provinsens største areal dækkes dog af rødt frugtbart jord, hvor der dyrkes citrus, grøntsager, tobak og især sukker.

I 1850-60 dyrkedes mere end halvdelen af Cubas sukker her og behovet for slaver var stort. Matanzas by udviklede sig til et center for slavehandel. Byen var meget rig og i løbet af det 19. århundrede udvikledes en særlig sofistikeret kultur. Mange af Cubas kendte digtere, videnskabsmænd og kunstnere blev født i eller flyttede til Matanzas, der fik tilnavnet: Cubas Athen.
Bjergene, som omgiver byens perfekte naturhavn er let tilgængelige og meget smukke. Det samme gælder Yumuri-dalen, El Balcon og Cidra-søen, La Arboleda og det medicinske springvand i San Miguel. Man kan fiske såvel i Atlanterhavet mod nord og ud for sumpområderne mod syd. Jagt organiseres flere steder. Der findes bjerghuler og vandfald i San Miguel de los Banos, Menendez og Elguea.

Museet i Giron og Svinebugten, hvor cubanerne i april 1961 nedkæmpede de USA-støttede contraer i løbet af 72 timer er en lokalitet, der bør besøges af alle, som vil stifte bekendtskab med de vigtigste epoker i revolutionens historie. Til denne historie hører også et besøg på sukkerfabrikken Australiai Jagüey Grande, hvorfra Fidel Castro ledte nedkæmpelsen af invasionsstyrkerne.


Byen Matanzas
Provinshovedstaden ligger godt 100 km fra Havana. Turen gøres på ca. en time ad god motorvej. Byen gennemskæres af Yumuri-floden og San Juan-floden. Gamle og smukke vej- og jernbanebroer binder byen sammen.
Indbyggertallet er ca. 100.000. Byen blev grundlagt i 1690 og havnefortet, Castillo de San Severino blev opført i de første 10 år for at forsvare byen mod pirater og fjendtlige flåder.
Kommer man til Matanzas ad vejen fra Havana kører man så højt, at man får et kig ud over byen, den oprindelige naturhavn med sukkerudskibningsanlæg, kraner og fiskerihavnen.


SEVÆRDIGHEDER I BYEN
Broerne Celixto Garciaover San Juan-floden fra 1899, Concordiaover Yumuri-floden fra 1878 og San Luisover San Juan-floden fra 1917. Parque Libertad, som er smukt anlagt og som omgives af mange spændende arkitektoniske bygninger, der i dag rummer bl.a. Casa de Cultura (Kulturhus), Bibliotek, Rådhus og Kunstgalleri. Sauto Teatret på Plaza de la Vigia fra 1863.
Matanzas‘ Domkirke på hjørnet af gaderne Milanos og Jovellanos fra 1878. De ældste dele af kirken er fra 1693.
Havnefortet, Castillo de San Severino på Avenida del Muelle, som er byens ældste bygningsværk.
Pharmaceutisk Museum ved Parque Libertad/Avenida Milanes. Historisk Museum ved Parque Libertad på hjørnet af Ayunmiento.

UDFLUGTER FRA MATANZAS
Bellamar: Hule, der ligger ca. 10 minutters kørsel fra byen. Camarioca: En fiskerlandsby med en interessant byggestil i træ. Landsbyen ligger 22 km på den anden side af Varadero. Cárdenas: Cárdenas er en by med 70.000 indbyggere, beliggende 18 km fra Varadero. Som lokalt center for sukkerhandel blev byen grundlagt i 1828. I 1850 gennemførte Narciso Lopez og en gruppe mænd en landgang ved Cardenas. Landgangen, der var en brik i USA‘s og spaniernes kamp om kontrollen med Cuba, mislykkedes, men ved den lejlighed hejstes Cubas nuværende flag for første gang og Cardenas kendes derfor også som »Flag-byen«.
I byens midte ligger Parque Colon med kirken, La Dominica, en statue af Columbus og et stort monument, der i 1919 blev ombygget til hotel.
I Genes gaden ligger José Antonio Echevarria‘s fødehjem. Echevarria var en revolutionær studenterleder i 1950'ernes Cuba. Han var stifter af Det revolutionære Direktorat, som indgik i et kampfællesskab med Fidel Castro‘s 26. Juli-Bevægelse. Han faldt under angrebet på Batistas præsidentpalads (nu Revolutionsmuseum i Havana) den 13. marts 1957.
Der ligger to hoteller i byen: Europa og La Aragonesa.
I en gadeudskænkning kan man smage Guarapo (sukkerrørsjuice) og bl.a. i fire natklubber kan man smage byens specielle rom Arecha.


Giron - Svinebugten
På sydkysten ud mod Det Caribiske Hav ligger Bahia de Cochinos (Svinebugten). Den omkringliggende Zapata-sump er et vildt naturområde, som før i tiden (og stadig lidt) beboedes af kulsviere, som leverede trækul til Havanas køkkener. Stedet blev verdenskendt i april 1961, da cubanske contraers landgang ved Playa Giron og Playa Larga - kendt som Invasionen i Svinebugten - blev nedkæmpet trods USA‘s fly- og flådestøtte. Museet i Giron fortæller områdets og invasionens historie samt en lille historie om Cubas første astronaut. Langs vejen mellem Playa Larga og Playa Giron ser man monumenter til minde om de faldne cubanere og nogle få kilometer før Giron ligger der på venstre side en 70 meter dyb lille sø med klart vand og et utal af smukke fisk, som man er velkommen til at svømme rundt iblandt,(Laguna de Pesca).
Mange turister besøger nu de historiske strande og man kan bo på de 2- og 3-stjernede hoteller med tilhørende hytter; Villa Playa Giron og Villa Playa Larga. Tel. hhv. 7810 og 7219.
Sumpenes fugle- og øvrige dyreliv er enestående og mangfoldig. Store områder er udlagt som fredede naturreservater, hvor økoturismen er under udvikling.
En særlig attraktion er store flokke af papegøjer, som kan ses om vinteren.


Guamá: Guamá er et af Cubas mest berømte steder. Her finder man Taino Indianer-landsbyen tæt ved kysten på Skatte-søens bredder; Laguna de Tesoro. Søen er fyldt med fisk og via en 2,5 km kanal forbundet med havet. I umiddelbar nærhed ligger krokodillefarmen med ca. 40.000 dyr. Stedet bør besøges tidligt på aftenen ved fodringstid (husk myggebalsam).
Man kan indlogere sig i en af de 50 indianske hytter (med alle moderne faciliteter), der står på pæle i søbredden. Restauranten Boca de la Laguna serverer specialiteter - også krokodillebøffer. Til hver hytte hører en lille båd og fiskeri er en yndet beskæftigelse. Rundt i hele området finder man 25 indianer-skulpturer lavet af cubaneren Rita Longa. Der er også et lille museum med fund fra gammel tid. De skatte, som indianerne efter sigende kastede i søen for at undgå at spanierne røvede dem, er dog ikke fundet og udstillet.


Varadero: Varadero er blandt verdens mest berømte strande - og med god grund. Stedet blev grundlagt som turistområde i 1880 og tilbyder 20 km rent hvidt sand. Det er Cubas mest udviklede turistområde. Besøg i huler, der vidner om både indianere og pirater. Dykke, sejle, fiske, vandsport. Barer, restauranter, cafeterier, forlystelser, cabaret, natklubber og diskoteker. Leje af sportsudstyr, biler, cykler, heste.
Varadero var det foretrukne feriested for rige amerikanere før revolutionen. F.eks. havde Du Pont-familien en eksklusiv ferievilla ved Varadero.
Hoteller og restauranter er så mangfoldige og nemme at finde, at der her kun oplistes en række underholdningsetablissementer. Nogle af disse ligger, som det fremgår, på hoteller; så hvis man har behov for at ringe og bestille værelse på forhånd kan man her finde telefonnumre.


Cabillito de Coral Cabaret, Varadero Amphiteatre. Tel. 62169.
Continental Cabaret, Internacional Hotel, Las Americas Avenida. Tel. 63011.
La Cueva del Pirata, Hovedvejen. Tel. 63224.
Eclipse Cabaret, Bellamar Hotel, Calle 17. Tel. 63014.
El Legendario Bar, Villa Sotavento, Camino del Mar. Tel. 62953.
VIP Bar, Villa Punta Blanca, Reparto Punta Blanca. Tel. 63803.
El Castillito Discoteque, Hjørnet af Playa Avenida og Calle 49. Tel. 63888.
Sahara Discoteque, Oasis Hotel, Via Blanca. Tel. 62902.
Biograf, Playa Avenida på hjørnet af Calle 43.
Boghandel, 1. Avenida på hjørnet af Calle 41.