Pinar del Rio provins
PDF Udskriv Email

Helt mod vest ligger Pinar del Rio-provinsen. Det er landets tredje-største provins med en befolkning på ca. 740.000. Det var en økonomisk og kulturelt tilbagestående provins sammenlignet med naboprovinserne; men smuk og derfor fik provinsen tilnavnet Askepot, Cenicienta.

Med revolutionen og en mere planlagt udvikling af landet er også Pinar del Rio forandret, og spiller nu en vigtig rolle både inden for landbrug og industri.

Provinsens bjergkæde omgives af frugtbart lavland, hvor der intensivt dyrkes rodfrugter, tobak, majs og frugt.
Turismen er også blevet en vigtig del af provinsens økonomi. Dette skyldes den smukke og egenartede natur. Søer mod syd-vest giver gode muligheder for at fiske og gå på jagt. Der er mange attraktive strande og gode muligheder for sejlads.

Den verdensberømte Havana tobak kommer fra Pinar del Rio provinsen, mere præcist fra områderne Vuelta Abajo og Semivuelta, hvor man siges at producere verdens fineste tobak. I kolonitiden produceredes tobakken omkring Havana, men pga. regeringens monopol flyttede en del tobaksbønder til Pinar del Rio, hvor jorden var god og hvor smugling var nemmere - langt fra den spanske guvernørs øjne og soldater. Tobakken bliver dyrket på små private lodder og dyrkningen foregår meget intensivt og omsorgsfuldt.
Rygtet siger at disse private tobaksbønder ofte ses snakkende til tobaksplanterne. Tobakken høstes i månederne oktober til februar og uden for sæsonen dyrker bønderne majs på de samme marker. Man dyrker også noget sukker, ris og lidt bomuld i Pinar del Rio.
Kobberminer mod nordvest og olieudvinding har bidraget til provinsens økonomiske udvikling bl.a. derved at infrastrukturen er blevet forbedret. En national motorvej og en jernbane løber på langs gennem hele provinsen.

Seværdighederne omfatter de Botaniske Haver i Soroa, La Güira, Las Tumbas, San Juan y Martines og Viñales-dalen. Der er fem vigtige hule-områder. Mod sydvest finder vi Cueva Funche - et indiansk område med »boplads«. I nærheden af Viñales-dalen ligger Santo Tomás hulerne, hulesystemet i Sumidero og de populære turist-huler: José Miguel, Las Cuevas (med musik) og Los Indios.
Der er tre kilder i provinsen: San Vincente, Soroa og San Diego de los Banos.
For naturelskende turister er Pinar del Rio det rette sted. Talrige steder kan man nyde en enestående udsigt, færdes i en uspoleret natur og kigge på den særlige geologi.Byen Pinar del Rio
Provinshovedstaden hedder også Pinar del Rio. Den ligger 182 km vest for Havana. Befolkningen er på 170.000. Byen er grundlagt i 1699 som er centrum for tobakshandel.
Blandt byens bedste restauranter er Rumayor og La Casona. Restaurant og cafeteria på Hotel Pinar del Rio kan også anbefales.
I og med byen ligger i verdens måske bedste tobaksområde er Tobaksmuseet et besøg værd. Byen har 18 museer og 13 kunstgallerier. Særligt kan nævnes:
Naturhistorisk Museum. Museo Hermanos Saiz (brødre, der deltog i revolutionen).
Provinsens Historiske Museum. Den katolske kirke er fra 1883 og Teatret José Jacinto Milanes er opført i 1838.
Man kan finde nærmere oplysninger om byens kulturliv i Casa de Cultura (i Maximo Gomez gaden nr. 108) her er også bibliotek og galleri.
Besøg også La Taberna Café, hvor du kan smage den lokale likør, Guayabita del Pinar. Den laves på en lokal art af Guava-frugten.UDFLUGTER FRA PINAR DEL RIO
Viñales-dalen, Soroa Botanisk Have, Nationalparken i La Güira, Los Portales, stranden El Morille, søen Miguel Salude, San Diego de los Banos, Las Tumbas, strandene Playa Luchana, Verracos, Puerto Esperanza, La Cana og Oceana, højdedragene La Altura og Levisa-øerne. Området lægger op til jagt og fiskeri, klatreture, rideture og spadsereture til vidunderlige udsigtspunkter. Besøg også tobaksmarkerne og tobaksfabrikkerne. Udflugter og besøg kan arrangeres i hotellernes turistinformation.

La Güira: Et dejligt skovområde i bjergene med alle muligheder for bl.a. klatreture, gåture og rideture på hesteryg. Rancho Mundito: Landsby og smukt område i skoven. Gå på opdagelse i skoven eller en tur på hesteryg ad stierne.
San Diego de los Banos: Stedet er en mineralvandskilde, populær pga. sit klima og sin skønhed. Vandet fra Templado Spings har ry for at være helbredende. Dets første berømmelse skyldtes at en spedalsk slave sagde han var blevet helbredt af kildens vand. Nu er der en sundhedsinstallation med lægelig service på stedet.
Soroa: Cubas »regnbue« - en kulørt og mangfoldig botanisk have, et vandfald og bjerge. Villa Soroa er en restaurant, som kan modtage op til 50 gæster.
Viñales: En fantastisk og sælsom dal gemt mellem bjergene, med spredte klipper og en landsby af samme navn. Her finder du hotellerne: Los Rancho San Vincente og Los Jazmines, som begge har en fantastisk udsigt.HOTELLER I PINAR DEL RIO PROVINS
Pinar del Rio, Marti Gaden. Tel. 5071 til 5079 296 moderne værelser.
Vuelta Abajo, Marti Gaden. Tel. 2303
La Eremita Motel, La Eremita landevejen i Viñales. Tel. 9-3204 Smukt og veludstyret sted. 18 hytter.
Los Jazmines, Viñales landevejen i Viñales. Tel. 9-3205. Hotel i spansk stil. 30 værelser med udsigt over dalen.
Rancho San Vincente, Puerto Esperanza landevejen i Viñales. Tel. 9-3200. Hotel med 47 værelser i bjergene, Villa Laguna Grande Cuyaguateje Reservoir, La Laguna Grande. Tel. 2430. Fiskecenter. Villa Maspoton, Granja La Cubana i Los Palacios. Værelser til 48, der går efter jagt og fiskeri.
Villa Soroa, Soroa landevejen i Soroa. Tel. 2122. Plads til 49 gæster i hytter.