Rejsetips - når du vil til Cuba
PDF Udskriv Email

Der er flere meget anvendte ruter fra Danmark til Cuba: Med Cubana de Aviacion fra London eller Bruxelles til Havana. Med Iberia over Madrid. Med Air France over Paris. Med AOM fra Amsterdam m.fl.


Visum, pas og toldbestemmelser
Der kræves visum til Cuba, og det fås på en af følgende måder: - Man køber et turistkort af 30 dages varighed hos sit rejsebureau eller, hvis de ikke udsteder turistkort til Cuba, så hos Cubas Ambassade i Danmark.
- Man køber et egentligt visum på ambassaden, hvis man skal være i Cuba længere end 30 dage eller hvis man besøger Cuba i andet ærinde end turisme. Priserne er mellem 100 og 300 kr. Ind i Cuba må man medbringe alt, hvad man selv skal bruge. Der kan blive tale om at deklarere særligt værdifulde genstande. Hvis det har et større omfang, er det godt at kontakte ambassaden på forhånd for at sikre sig mod toldopkrævning eller beslaglæggelse.

Forsikring
Cuba forlanger at man tegner en rejseforsikring i sit hjemland inden man rejser til Cuba. Husk at få jeres rejseforsikring oversat til engelsk, den skal i vise ved indrejse i Cuba. Der kan alternativt tegnes rejseforsikring i lufthavnen i Havana. Grupper kan ordne billige og dækkende forsikringer i Cuba i forbindelse med at programmet bestilles. Cuba er ikke et farligt land at rejse i - formodentlig det mindst farlige i hele Latinamerika.

Sygdom
Cuba har et udmærket sundhedsvæsen, som man kan nyde godt af, hvis uheldet er ude, så man bliver aldrig ladt i stikken, men hvis det handler om mere end blot at få pillet pigge fra søpindsvin ud eller blive behandlet for solskoldning e.l. opkræver cubanerne betaling af udlændinge.

Nødhjælp
Du kan ringe efter hjælp på Cuba på følgende numre: Politi (116), Brandvæsen (115).

Vaccinationer
Man behøver ingen vaccinationer før man rejser til Cuba. Sørg dog for at din stivkrampevaccine ikke er blevet for gammel (holder i 10 år). Og hvis du vil udvide rejsen med besøg i andre caribiske, mellem- eller sydamerikanske lande, så skal du vaccineres. Tal med din læge eller med Seruminstitiuttet.

Tøj
Hvis man besøger Cuba i vinterhalvåret skal man medtage tøj, der svarer til en dansk sommer - det er ikke helt entydigt i og med danske somre kan veksle en del, men det kan en cubansk vinter også. Selvom du mest får brug for shorts og T-shirts, så husk også lange bukser, en varm trøje og en vindjakke. Om sommeren er det varmt i Cuba, dagtemperaturerne kan nå op på 30-40 grader. En paraply kan være udmærket både som beskyttelse med regn og sol. Uanset årstid er det godt at medbringe et sæt let og pænt tøj. Skal man på Cabaret eller natklub eller skal man deltage i en eller anden aktivitet eller et møde, så er det velset at være velklædt. Vil man ligne en rigtig traditionel cubaner, så handler det om lette lange lærredsbukser, en Guayabera og en stråhat!

I Cuba
- Tidsforskel. Cuba ligger mod vest og er tidsmæssigt 5 eller 6 timer efter dansk tid. Det gælder både om sommeren og om vinteren, idet Cuba også har sommertid, men skifter ikke altid på samme dato, som i Danmark.
- Turistinformation. Alle større hoteller har turist-information, hvor man orienterer om områdets kulturelle tilbud, om udflugter og særlige muligheder, om transport i Cuba og ethvert andet spørgsmål man måtte have.
- Transport i Cuba. I byerne er der gode muligheder for at blive transporteret rundt i taxi. I Havana og andre store byer er der særlige turist-taxi, som kan anbefales. De kører altid efter taxameter. PANATAXI er et kooperativ taxafirma i Havana. De er hurtige, billige og serviceorienterede. Desuden udlejer de cykler. Panataxi har telefon (7) 81 01 53 og svarer 24 timer i døgnet.

Fly og tog
- Der er gode indenrigsforbindelser med fly. Det kan anbefales at købe sin billet nogle dage i forvejen for at være sikker på at få plads. Købes i Cubana de Aviacion‘s kontorer (i Havana på La Rampa/23. gade i Vedado) eller spørg i turistinformationen. Når man betaler med CUC, kan man også nemt få togbilletter. Udlændinge køber dem på stationerne i det kontor, der hedder LADIS. Langdistancebusserne er mere problematiske, men find byens busterminal og spørg dig frem her eller i turistinformationen. Man kan også blaffe omkring i Cuba. Det gør cubanerne en del, men gør det to og to, uden for meget bagage og hav lidt småpenge i lommen. Så kan det blive en rigtig god oplevelse, men det er naturligvis mere krævende end andre rejseformer - også tidskrævende.
- Cykler. Man kan leje cykler i Cuba eller man kan medbringe sin egen og få mange herlige oplevelser, når man fri som fuglen cykler ud ad landevejen og kan stoppe op præcist når det passer en.
- Lej bil uden fører. En helt unik oplevelse er det at leje en bil uden fører og så turnere på øen. Det går fint, men det er ikke helt billigt. Der er flere selskaber, som udlejer biler uden fører. Man skal være fyldt 21 år og kunne fremvise gyldigt kørekort. Der udlejes mange forskellige bilmodeller. Der tegnes forsikring pr. dag, der skal betales forud og der skal lægges et depositum på mellem 200 og 350 Peso Convertibles. Benzin skal man også selv betale. Der findes et dækkende net af bl.a. CUPET-benzinstationer med under to timers kørsel mellem hver af dem - når man er på hovedvejene. Man kan betale kontant eller med kreditkort.

Kreditkort og rejsechecks
I Cuba kan man anvende VISA og Mastercard. Kreditkortene kan bruges til betalinger på hoteller og restauranter, ved billeje, køb af flybilletter osv. Desuden kan man hæve kontant hos BFI (Banco Financiero Internacional) i større byer. Eurocard kan også anvendes. Rejsechecks kan bruges, bare de ikke er trukket på en amerikansk bank (Thomas Cook er gode, American Express dur ikke).

Valuta og de to slags cubanske pesos
US-dollars kan ikke anvendes i landet, men kan veksles - til dårlig kurs samt mod betaling af 10% i skat til staten. Det anbefales, at tage f.eks. Euro med. Det eneste betalingsmiddel for en turist i Cuba er (ud over kreditkort) Convertible Pesos, CUC, en valuta udstedt af staten. Den konvertible peso har samme værdi som ca. en Euro. Man kan veksle tilbage til f.eks. US-dollars eller Euro ved udrejse, da de ikke er noget værd udenfor Cuba. Man kan godt få brug for cubanske pesos undervejs.

Sproget
I Cuba taler man spansk. I mange år har russisk været første fremmedsprog, tysk og engelsk andet fremmedsprog i skolerne. Det har ændret sig. Nu er engelsk helt klart det vigtigste fremmedsprog og man møder i alle byer og i udpræget grad i turistområderne folk, der taler engelsk. Ude på landet er der langt mellem de, der taler engelsk, men hvis man har lært sig et par ord på spansk, så man kan etablere kontakten ved at hilse på, spørge om vej eller spørge om hvad som helst, så vil man opdage, at den gensidige lyst til at kommunikere ikke behøver at blive forhindret af sprogbarrieren.

Overnatning
Det mest almindelige er at bo på hotellerne. Der er en del campingpladser rundt omkring på øen, hvoraf en del er udstyret med masser af faciliteter som tennisbaner, pool, biludlejning og cykeludlejning. Det er forbudt at campere på strande og marker.

Privat indkvartering
Det er muligt at leje værelser eller lejligheder hos private. Det kan være hyggeligt at bo hos private. Det hedder Casas de hospedajes eller Casas particulares. For at måtte leje værelser ud skal cubanerne have en licens. Det kan være svært at finde disse huse, men på døren sidder der et lille skilt med en blåt omvendt anker. Skiltet viser, at udlejeren har tilladelse til at leje ud og at værelset har en vis standard. Man kan spørge sig frem.

Elektricitet
Normalt bruger man 110 volt vekselstrøm (60 hertz). El-stik er 2-benede, men flade. Det er fornuftigt at købe et multi-stik hos elektrikeren før afrejse. Hvis man har det med, kan hårtørrer, dyppekoger, barbermaskine og batterioplader m.v. altid kobles til. Man kan ikke ødelægge sit elektriske udstyr fra Danmark, som er beregnet til 220 volt vekselstrøm (50 hertz), ved at bruge det direkte i Cuba, men alting kører for halv kraft. Man kan evt. medbringe en lille omformer, der kan transformere de 110 volt til 220 volt. På mange hoteller anvendes 220 volt.

Mad og drikke
Cuba har sine madtraditioner, men det er ikke nøvendigvis det cubanske køkken, der er hovedårsagen til at et besøg i Cuba. Varmt anbefales: ris, bønner, kogebananer, salat, yuca (en dejlig rodfrugt), kartofler, sødekartofler. Kylling, svinekød og oksekød samt fisk, som nok er det område, hvor man kan få sig den bedste kulinariske oplevelse. Særligt anbefales den cubanske hummer, langosta, og rejer. Man drikker vand eller øl til maden, men kan på de fleste hoteller også få rød- eller hvidvin. Og så drikker man rom. Ren rom og rom blandet med alt muligt andet.

Radio, TV, aviser og blade
Der er flere nationale TV-kanaler i Cuba. Dertil kan man på de fleste hoteller tage et antal udenlandske TV-kanaler samt Cubas turist TV. Der er ligeledes et antal nationale og regionale radiokanaler, som man kan tage på FM-båndet. Cubas eneste dagblad, Granma, der udgives af Cubas Kommunistiske Parti, kan købes mange steder. Desuden har man en række ugeblade, som man kan købe i bladkioskerne. Det er f.eks. Juventud Rebelde (Oprørsk Ungdom) og Trabajadores (Arbejderne). Der er også det klassiske ugeblad, Bohemia og andre tidsskrifter. De forudsætter dog alle, at man kan læse spansk. Der udkommer enkelte tidsskrifter på fremmedsprog. Det vigtigste er Granmas Ugeudgave, som kan købes på bl.a. engelsk, fransk og tysk.

Internet
De fleste store hoteller tilbyder Internetadgang, som også kan benyttes - mod betaling - af folk, som dropper ind fra gaden. Desuden har det statslige telefonselskab Internetcafeer i alle større byer. Internetadgang i Cuba er ikke billigt.

Helligdage
I Cuba holder man ikke fri og lukker landet ned på de religiøse helligdage, som vi kender det med Påske, Pinse og Jul m.v. Derimod er 1. januar, Revolutionsdagen og 26. juli, årsdagen for angrebet på Moncada-kasernen, nationale fridage. Det samme gælder den 1. maj. Den 25. december - juledag - er genindført som fridag. Desuden markeres følgende datoer ofte: 28. januar: José Martí‘s fødselsdag. 8. marts: Kvindernes internationale kampdag. 13. marts: Årsdagen for angrebet på præsidentpaladset (1957). 19. april: Årsdagen for sejren i Svinebugten (1961). 14. juni: Ernesto Che Guevaras fødselsdag. 28. september: Årsdagen for stiftelsen af Komiteerne til Forsvar for Revolutionen (CDR) i 1960. 10. oktober: Årsdagen for starten på 10-årskrigen i 1868.

Foto
Man kan fotografere og filme i Cuba lige som i Danmark overalt - undtagen ved militære anlæg, på flyvepladser og museer - samt de sjældne steder, hvor skiltning viser at fotografering er forbudt. Lad være at filme disse steder.

Lufthavnsskat
Når man forlader Cuba skal der betales et beløb pr. person i lufthavnsskat.

Forbindelser fra Cuba til nabolandene
Med Cubana de Aviacion og med nabolandenes luftfartsselskaber samt med Aeroflott og Iberia kan man fra Havana flyve til så at sige alle lande i Caribien, Central- og Sydamerika. Over Bahama-øerne kan man flyve til USA. Snak evt. med rejsebureauet inden afrejsen. De har nogle gange særlige tilbud, hvis tillægsbilletten købes sammen med selve billetten.