Sancti Spiritus provins
PDF Udskriv Email

Provinsen ligger midt i Cuba og spænder fra Atlanterhavnskysten i nord til Det Karibiske Hav i syd. Her går Escambray-bjergene over i det flade land, som fortsætter flere hundrede kilometer indtil Sierra Maestra-bjergene i Oriente.

De største floder er Manati, Zaza og Jitabonico del Sur, som alle løber mod syd og ud i Det Karibiske Hav, mens Jitabonico del Norte løber mod nord og danner provinsgrænsen til Ciego de Avila.
Den store og kunstigt opdæmmede Zaza sø leverer vand til en stor del af provinsens landbrug. Sukker er den vigtigste afgrøde, men der dyrkes også mange rodfrugter som kartofler, søde kartofter og yuka. Fiskeri giver også beskæftigelse til en del mennesker, mod nord er der kvægfarme, mod syd udvikles honningproduktionen i mangroveskovene ved Tunas de Zaza. Turisme repræsenterer en betydelig del af provinsens økonomi. Den koncentrerer sig langs sydkysten, omkring Zaza-søen, hvor der er gode muligheder for fiskeri, vandsport og jagt samt langs nordkysten. Endelig er den historiske by Trinidad en stor turistattraktion. Rundt i provinsen finder man en række historiske lokaliteter som et mindesmærke for den revolutionære Camilo Cienfuegos, der kæmpede side om side med Fidel Castro og Che Guevara; ruinerne efter den tidligere provinshovedstad, La Reforma; resterne af byen El Jibaro, som blev nedbrændt under befrielseskrigene i 1875 og Che Guevaras lejrplads, El Pedrero.Byen Sancti Spiritus
Provinshovedstaden blev grundlagt i 1514, den nuværende befolkning er på ca. 90.000. Afstanden til Havanna er 386 km og der er 69 km til byen Trinidad.
Sancti Spiritus er en af Cubas 7 første byer og blev grundlagt af Fernandez de Cordoba, som ledede en ekspedition til Yucatán i Mexico. Gennem det 16. og 17. århundrede led byen under piratangreb og nedbrændte to gange og mange vigtige dokumenter, rigdomme og kulturværdier gik tabt. Det var rigdom skabt på grundlag af landbrug, der trak piraterne til frem til 1750. Blandt frihedskrigens mange, kendte generaler kommer en del fra Sancti Spiritus, men ellers bragte frihedskrigen ikke byen noget; som en af lederne af oprøret i 1950'erne skal have udtalt: »Se en by med en 450-årig historie uden et bibliotek, et museum, en musikskole, ja almindelige skoler eller veje«. Efter revolutionen udvikledes undervisningen sundheden og kulturen og Sancti Spiritus er nu på højde med det almindelige niveau i Cuba og har bl.a. et universitet, der er tilknyttet det store universitet i Santa Clara.
Under revolutionen kom Che Guevara‘s hærafdeling tæt på Sancti Spiritus og mange lokale blev inddraget i kampene på Che‘s side - ca. 300 blev dræbt.

Paraquial Mayor kirken er en af Cubas ældste og mest velbevarede kirker. Den er fra 1671 og ligger på hjørnet af Placido og Menendez gaderne. Desværre er smukke guldbelægninger i kirken blevet røvet under datidens piratangreb.
Museet for Dekorativ Kunst er et besøg værd lige som Theatro Principalfra 1876. Om muligt bør man høre teatrets Coro de Claro (Klare Kor) optræde.
Museet for Kolonial kunst ligger nær 1850-Broenmens det Arkæologiske Museum ligger i den anden ende af byen.
I nærheden af Sanchez Parken i gaden Independencia finder man Slavemuseet / Historisk Museum og Kunstmuseet.UDFLUGTER FRA SANCTI SPIRITUS
Casilda: 7 km syd for Trinidad og ud til kysten ligger fiskeribyen Casilda fra 1808. Den har lidt under den samme skæbne som områdets øvrige små og store byer ved kysten; piratangreb. Den er en smuk lille karibisk by og populær blandt dykkere p.gr.a. nærtliggende koralrev. Erhvervsmæssigt præges den af et fiskerikooperativ med over 100 både.
Magajigua: Byen ligger på vejen langs nordkysten mellem Santa Clara og Moron. Den ligger ved en sø og er i naturmæssig henseende en tropisk oase. Byen er et par hundrede år gammel, men har ikke noget stort kulturliv at byde på - med mindre man finder at folkelivet i almindelighed er interessant.
Zaza-søen: Kort efter Sancti Spiritus, når man kører mod Ciego de Avila kommer man til Zaza-floden og en vej ned til søen. På søens bred ligger et hotel med alle faciliteter; swimmingpool, bar, restaurant, cafeteria, natklub, udlejning af biler, cykler, heste, samt udstyr til sejlads, vandsport osv. Herfra kan organiseres jagt- og fisketure.
Trinidad: Denne vigtige historiske by ligger 69 km fra Sancti Spiritus og 78 km fra Cienfuegos. Indbyggertallet er ca. 50.000. Den spanske erobrer Velazques grundlagde byen nær nogle floder, som han mente indeholdt guld. I en årrække udvandtes der da også noget guld. Da spanierne fandt guld i større mængder i Mexico stoppede udvindingen ved Trinidad, som var meget dyr og arbejdskrævende i forhold til guldudvindingen i Mexico. Gennem det 16. og 17. århundrede opnåede Trinidad sin rigdom på slavehandel - både legal og illegal. Byens placering var ideel for handel med England via Jamaica. Handelen foregik illegalt indtil Englands invasion af Cuba i 1762. Slavehandelen medførte en hurtig udvikling af sukkerproduktionen. Da Cienfuegos fik sin egen havn betød det en nedgang for Trinidads handel og da slaveriet blev forbudt i 1886, kan man sige at Trinidad havde udspillet sin rolle som handelsby. Efter republikkens indførelse ved århundredeskiftet faldt Trinidad helt tilbage dels fordi sukkerproduktionen stagnerede og på grund af byens placering. Byen blev en »ruin, der vidnede om en strålende fortid«. Fattigdom og elendighed bredte sig alvorligere end i de fleste andre egne af Cuba.
Der indledtes et stort restaureringsprojekt i midten af 1960'erne, hvor byen opdeltes i tre hovedområder.
FN-organisationen UNESCO har udnævnt Trinidad som bevaringsværdig, "Menneskehedens Kulturarv" og en del af restaureringsarbejdet bliver støttet af UNESCO. På grund af sine smukt restaurerede bygninger og gader er Trinidad et yndet mål for turister, der er interesserede i kolonitiden og dens arkitektur. Plaza Mayor er den mest elegante plads med sine palmer og to bronze-hunde, som overvåger pladsen.
I Bolivargaden ligger tre museer og Casa de Iznaga, som var domicil for en af Trinidads ældste og rigeste familier. Efterkommere bebor stadig huset.
Iznaga-tårnet ligger godt 10 km fra byen. På det tidligere landsted har man bevaret tårnet (45 m højt), hvorfra slaverne blev overvåget. Kommer man til Trinidad ad vejen fra Cienfuegos passerer man et mindesmærke for Alberto Delgado Delgado, El Hobre de Maisinicu, Manden fra Maisinicu, som var en af den revolutionære regerings spioner blandt de kontrarevolutionære bander i Escambray-bjergene. Han blev afsløret af contraerne og hængt i et træ på dette sted i 1964.
Casa de la Trova, et traditionelt musiksted, ligger i Scherri gaden. Byen har en årlig kulturuge i august-september. Byen har fået et aktivt natteliv.HOTELLER I SANCTI SPIRITUS PROVINSEN
Las Cuevas Motel i udkanten af Trinidad. Her bor man i stenhytter. Motellet tilbyder alle moderne turistfaciliteter.
Hotel Costa Sur, på Maria Aguilar hovedvejen i udkanten af Trinidad. Tel. 2107 og 2208.
Hotel Zaza, ved Zaza-søen. Tel. 2027 og 2797.