Santa Clara provins
PDF Udskriv Email

I denne centrale provins bor der 810.000 indbyggere. Her produceres mere sukker end i nogen anden provins og dertil tobak, bønner, søde kartofler, yuka og majs m.m. Fra havnen i Caibarien udskibes sukkereksporten - eller det sendes med jernbane den anden vej til den større internationale havn i naboprovinsen Cienfuegos.

Mod syd starter Escambray-bjergene, hvorfra en stor del af provinsens ferskvandsforsyning hentes. Bjergsøen Hanabanilla er et populært turiststed med oplagte fiskemuligheder. En række småøer langs den atlantiske nordkyst med Cayo Esquivel og Isabela de Sagua som en sikker succes for dem, der går efter en ferie med sol, strand og hav. Provinsens største floder er Sagua la Grande, Sagua la Chica og Agabama. Mellem de to sidstnævntes udspring ligger byen Placetas, som har et meget mildt klima og en af Latinamerikas bredeste hovedgader. På grund af den centrale og strategiske beliggenhed som trafikknudepunkt og på grund af dens økonomiske betydning har Santa Clara provinsen haft en omtumlet historie under krige, kamp for uafhængighed, revolution og forsøg på kontrarevolution (fra baser i Escambray-bjergene). Der er mange historiske slagmarker især langs den centrale hovedvej, Carretera Central.

Byen Santa Clara
Byen kaldes nogle gange Villa Clara. Her bor ca. 170.000 indbyggere. Den blev grundlagt i 1689 af nogle familier fra Remedios, der blev trætte af de mange piratangreb og derfor flyttede ind i landet. Afstanden til Havana er 300 km. Ud over at hovedvej og jernbane forbinder byen med resten af Cuba, så har byen også en større lufthavn. Vidal-pladsen er centrum i Santa Clara. Rundt om ligger Palacio Municipal fra 1797 (før rådhus, nu radiostation), Caridad Teatret fra 1885, Bymuseet og El Pavito Restauranten. I Santa Clara Libre-hotellet, der har 161 værelser, fremviser man stolt skudhullerne i facaden. De stammer fra kampene i december 1958. Under ledelse af den legendariske Ernesto Che Guevara gennemførtes de afgørende slag mod Batistas militær. Et af diktaturets troppetransporttog blev taget af Che‘s styrker. Toget står stadig udstillet nær Vidal Pladsen og Domkirken. I byens udkant ligger den store Revolutionsplads med et monument til minde om commandante Che Guevara. Under monumentet er der et museum, der fortæller historien om Che‘s rolle i den cubanske revolution og hans drøm om og kamp for et frit Latinamerika. Byen har yderligere et antal kirker, hvor Iglesia del Carmen fra 1748 og Buen Viaje Kirken er de mest interessante. Santa Clara har 130 skoler fra folkeskoler til Cubas tredjestørste universitet. Efter Universitetet er Fagskolen Ernesto Che Guevara med 4.500 studerende den største. Santa Clara hører til blandt Cubas industrielle centre. Landets største fabrik til produktion af køleskabe, komfurer og køkkenudstyr af enhver art ligger i byens udkant. Tekstilindustrien er i udvikling ligesom fødevareindustrien. Den nationale og lokale sangtradition kan opleves i byens Casa de la Trova. Los Caneyes Motel, der er opbygget som en indianerlandsby, er en smuk oplevelse. Der er natklub, swimmingpool og en god restaurant. Minerva-søen er et kunstigt vandreservoir. Der er netop opført et hotel ved søens bred. Ved Hanabanilla-søen i Escambray-bjergene ligger et hotel med flot udsigt.

HOTELLER I SANTA CLARA PROVINS
Motel los Caneyes, Avenida Eucaliptos på hjørnet af Circunvalacion. Tel. 6193 og 3714.
Elgea, Coralillo. Tel. 96166.
Santa Clara Libre i byens centrum. Tel. 7548.
Hanabanilla Hotel, Manicaragua. Tel. 86932.

UDFLUGTER FRA SANTA CLARA
Hanabanilla: Det smukke sted ligger i Escambray-bjergene, 54 km fra Santa Clara. Den store sø giver mulighed for fiskeri, vandsport og sejlads. Bjergene indbyder til vandre- og klatreture eller ekspeditioner på hesteryg.
La Ya Ya: Grundlagt i 1972 som et moderne kooperativt landbrug med hovedvægten på kød- og malkekvæg samt mejeridrift. 20 km. fra Santa Clara.
Manicaragua: Grundlagt i 1802. 75.000 indbyggere. Byen er omgivet af runde grønne bjerge og tobaksmarker. I byens centrum ligger en cigarfabrik og man kan følge tobakken fra markerne omkring byen over tørrehusene og frem til den store hal, hvori cigarrullere i lange rækker producerer puros (cigarer) til hjemmemarkedet, mens der bliver læst højt for dem af aviser og bøger. Manicaragua byder på muligheden for at opleve en helt almindelig, mindre provinsby.
Topes de Collantes: På en bjergtop i Escambray ligger et stort gammelt sanatorium, som i sin tid betjente den brystsvage, men velhavende del af den cubanske overklasse. Nu er det indrettet som all-round helse-, trænings- og rekreationscenter, som tilbyder sine ydelser til enkeltpersoner og grupper - også fra udlandet. Det har alle de faciliteter, som kendetegner et godt turisthotel og kan anvendes som sådan.

Remedios: Var provinshovedstad indtil en stor del af indbyggerne og de økonomisk-administrative funktioner blev flyttet til Santa Clara pga. piratangreb. Byen ligger ud til kysten, 53 km. fra Santa Clara og har 45.000 indbyggere. En del huse vidner om kolonial rigdom. Det smukkeste sted er Plaza Marti med høje kongepalmer og omgivet af klassiske bygninger; Musikmuseet Alejandro Garcia Cortula, San Juan Bautista kirken. Dele af kirken er fra 1670 og hører til Cubas ældste med enestående træskærearbejder i loftet. Remedios er også kendt for sit karneval, som her hedder Parandas. Bydelene El Carmen og San Salvador har tradition for at dyste om at være mest larmende. Begivenheden kan opleves den 24. december.