Tag til cubansk karneval
PDF Udskriv Email

Karnevalet hører til de folkelige kulturelle højdepunkter i Cuba. De daterer sig hundreder af år tilbage og genspejler indianske, afrikanske og spanske traditioner alt sammen i en rytmisk, sensuel og livsglad - ægte cubansk - eksplosion.


Alle byer i Cuba har deres karneval i kortere eller længere tid, men tre steder er karnevalet særligt tilgængeligt for os, der gæster landet. Det er i Havana, Varadero og i Santiago de Cuba.

Havana
Karnevalet i Havana er mere en opvisning og et show end en festival, der sætter deltageren i centrum - men ikke kun, der er mange muligheder for selv at udfolde sig. Utroligt udsmykkede mobile scener bevæger sig ad Malecon-promenaden. De er i 1, 2 eller 3 etager med musik og dansende kvinder og mænd i fantastiske kostumer. Mellem de mobile scener danser i hundredvis af smukt klædte - ja ofte meget lidt påklædte - skønne kvinder og mænd.
Begge sider af den brede boulevard er tæt pakket med mennesker, som efter optoget selv skaber karnevalet, danser til levende musik, køber mad og drikke i de opstillede boder og holder liv i gaden til de små timer. Havanas karneval foregår i weekenderne fra midt i juli til midt i august.

Santiago de Cuba
Cubas næststørste by ligger i den varme ende af Cuba, Oriente, og karnevallet er at sammenligne med et menneskeligt fyrværkeri.
Midtbyen genlyder af musik, Orientes typiske musik, med trompeter, kobjælder, congaer og olietønder. Rom og øl serveres fra maleriske barer og Orientes køkken serverer det bedste den formår; marineret ged, hutia-frikasse, (særlige) pandekager, ris og bønner.
Santiago de Cuba er altid musikkens by, men særligt de to sidste uger af juli er den musikkens og dansens by - Karnevalets by.

Varadero
Varaderos karneval er præget af at den retter sig mod de mange turister, som tilbringer ferien her. Den foregår i gentagne ugeforløb fra den anden mandag i januar til den anden søndag i februar. En karnevalsuge forløber således, at der fra mandag til torsdag er karnevalsaktiviteter i de forskellige hoteller; optræden og shows, maskeballer, danseundervisning, konkurrencer og udvælgelse af hotellets konge og dronning. Fredag-lørdag rykker karnevalet ud i gaderne og parkerne med optog, hvor de udvalgte konger og dronninger køres i limousiner eller hestetrukne kareter.
Der er fuld gang i musikken, optræden og konkurrencerne fortsætter, bl.a. med det mål at udvælge ugens konge og dronning, som præmieres med en gratis uges ophold i Varadero under næste års karneval. Søndag kan man slappe af, mens et særligt maritimt karnevals-show ruller af stablen på strandene og i vandet.