Den cubanske rom, uha
PDF Udskriv Email

Yo-ho-ho, and a bottle of rum! Fra Robert Louis Stevensons bog, Skatteøen. Cubansk rom er sandsynligvis lige så gammel, som de sukkerrør den er fremstillet af. Under alle omstændigheder har Cuba specialiseret sig i at fuldkommengøre fremstilling af rom, og Havana Club er internationalt anerkendt som verdens fineste.


Romhandelen begyndte i de dage, hvor der fandtes sørøvere og spanske skatteskibe. Indgangen til udplyndringen af Centralamerika var strædet mellem Cuba og Florida, det smalle farvand blev til jagtområde for kaperskibe, indtil havnen i Havana var sikkert anlagt. Sørøverne havde åbenbart fået smag for Havana rom, for de blev stædigt ved med at angribe den spanske flåde indtil 1714, hvor et kongebrev forbød produktion af rom i Cuba. Denne forordning fra Kong Charles blev sikkert fulgt med en vis ironi, lige indtil englænderne i 1762 erobrede Havanna og aktivt opmuntrede til en forøgelse af romproduktionen. I 1764 blev der oprettet offentlige romfabrikker på landet i nærheden af sukkerplantagerne, og handelen med rom begyndte at blomstre. Cuba, som i 1763 igen var under spansk herredømme, begyndte at stadfæste sin egen spiritus identitet imellem de lidt ringere typer af rom fra de andre Vestindiske Øer.

»Rommen« skal gennem flere faser: Sukkerrør, melasse, gæring, destillation, første modning, filtrering, en behandling som er hemmelig og til slut en ældningsperiode. I 1840 blev det besluttet at bygge større fabrikker tæt ved kysten for at lette eksporthandelen, og i 1848 blev der anlagt moderne fabrikker i Havana, Matanzas og Cárdenas. Der blev arbejdet på at sammensætte den perfekte formel på cubansk rom, og Real Junta de Formento udsatte en præmie i guld. Resultatet blev formlen på den karakteristiske, velsmagende Havana Club Rom. For ca. 100 år siden begyndte fabrikkerne, udover rom, at producere likører. Den berømte Santa Cruz del Norte fabrik nær Havana producerer 3 slags rom, 3-års, 5-års og 7-års. Den producerer også 19 forskellige likører med smag af bl.a: Guavafrugt, appelsin, mango, papaya, banan, cacao, ananas, blomme, kokosnød, og af planter som mynte og kaffe. Santa Cruz fabrikken blev renoveret i 1973, den er Cubas største og den ældste i Amerika. Santa Cruz fabrikken kunne i 1973 producere 30 millioner gallons (1 gallon = 4,5 liter) rom om året. Derudover produceres der 9 millioner gallons likør om året. Fabrikken har 12 pakhuse, hvor rommen henlægges til lagring/ældning. De fleste romtønder er fremstillet af engelsk egetræ og rummer 180 liter. Nogle romtønder er specielle, de er fremstillet af hvideg fra Skotland og kan maksimalt rumme 400 liter. På romfabrikken Havana Club vurderes det, at der til enhver tid i deres pakhuse er henlagt ca. 200.000 tønder rom til lagring - ca. 50 millioner liter.

Det er muligt at besøge romfabrikkerne, men besøget bør planlægges og bestilles i god tid hos et cubansk turistselskab.

 


Det store udvalg af rom og likører bliver flittigt brugt, når der blandes cocktail i de cubanske barer.