Et lynkursus i Ché
PDF Udskriv Email

Enhver med en smule interesse for Ernesto `Ché` Guevara, den argentinske læge, der blev en af den cubanske revolutions største ledere, kan nu få lysten styret.

 

Af Helene Caprani

Dansk Cubansk Forening har udgivet bogen Frihedskæmperen Ché Guevara, der giver en glimrende introduktion til hans liv og idéer.

Pædagogisk

Bogens første halvdel udgøres af forskelligt baggrundsstof, der flettes ind i fortællingen om Guevara selv. Således kan også de med begrænset kendskab til hans tid få en fornemmelse af, hvorfor hans liv formede sig som det gjorde.

Vi får en kort indføring i Latinamerikas historie og sociale virkelighed i dag, USA`s rolle samt en række politiske temaer. Emnerne er relevante og uhyre pædagogisk gennemgået.

Også kort, men ganske præcist, præsenteres Guevaras barndom og ungdom, rejserne i Latinamerika, mødet med Castro-brødrene i Mexico og hans rolle i de cubanske guerillakampe, igen komplementeret med Fidel Castros egen historie og baggrunden for det cubanske oprør.

Idoliseret?

Teksten er nuanceret og forklarer godt, men denne læser savnede dog flere svar på det store spørgsmål: Hvordan fik verdens mest idoliserede frihedskæmper sin overbevisning? Hér kunne ti siders ekstra analyse virkelig have sat accenten over e`et!

Gennemgangen af Guevaras kolossale rolle i udformningen af det nye Cuba, både hvad angår de økonomiske og udenrigspolitiske principper, er fyldestgørende. Hovedlinjerne trækkes fint op.

Tressernes internationale konflikter, særligt bruddet i den socialistiske blok og USA`s nye offensiv overfor Latinamerika, forklares kort men forståeligt. Baggrunden for afrejsen til Bolivia ligeså. Små afsnit om heltedyrkelsen og ungdomsoprøret i `68 afrunder hans livshistorie på passende vis.

Dokumentation

Bogens anden halvdel er dokumentation. De to artikler af Guevara selv, om henholdsvis de sidste kampe før den cubanske revolutions sejr og 'det nye menneske', hans vision om personlighedens muligheder indenfor socialismen, er godt valgt.

De giver netop et billede af hans todelte personlighed: Soldaten, der slås uden tanke for sin egen sikkerhed og humanisten, der kun tænker det bedste om andre. Som citatet på forsiden siger: 'Den sande revolutionære er drevet af en dyb følelse af kærlighed'. Så enkelt forklarede han det selv.

De to mindeord af Fidel Castro kunne næsten heller ikke undgås, - selvom de, bogens omfang taget i betragtning, er lidt lange - men manden er jo berygtet for at få tungen på gled, og det ér spændende læsning. Et kort interview med Guevaras søn fra i år og et digt af Erik Stinus afslutter bogen på fremadrettet og filosofisk facon, der kun kan inspirere til at gå på biblioteket eller nettet efter mere.

Kompakt men god

Med alle de aspekter, bogen gerne vil beskrive, vil næsten enhver læser savne detaljer. Men alt kan ikke klemmes ned på 140 sider, og som introduktion dækker bogen voldsomt mange emner. Flere af de klassiske fotos har også fået lidt af pladsen, og det er kun godt.

Alt i alt en kompakt og nødvendig historietime, og et glimrende bidrag til den aktuelle debat om frihedskæmpere og terrorister.

Sven-Erik Simonsen (red.): Frihedskæmperen Ché Guevara. 140 sider. 140 kr. Dansk Cubansk Forening. www.cikadenet.dk/cuba/ Fås hos foreningen og i landets boghandlere.