Cuba forbedrer sin internetforbindelse
PDF Udskriv Email

I dag deles 11 millioner cubanere om en lille satellitforbindelse til internettet. Fra juli ganges hastigheden med 3000. I går nåede et telekommunikations-kabel hele vejen fra Venezuela til Cuba. De sidste kilometer af det topmoderne kabel blev lagt og nåede kysten ved Siboney lidt øst for Cubas næststørste by Santiago de Cuba.

 

Kablet er 1600 kilometer langt, og når det fra juli måned bliver taget i brug, vil det øge hastigheden i Cubas adgang til internettet 3000 gange i forhold til i dag.

Desuden vil det dramatisk forbedre telefonforbindelserne til og fra øen.

– Det styrker Cubas uafhængighed og er et gennembrud i forhold til USA’s blokade. Det vil styrke udviklingen i sektoren, i hele landet og i regionen, siger Cubas minister for information og kommunikation, Medardo Diaz ifølge Prensa Latina.

Direktøren for selskabet Telecommunicaciones Gran Caribe, Wilfredo Morales, oplyser, at arbejdet er udført både efter den tidsmæssige og den økonomiske plan.

Udgiften skal være 70 millioner dollar eller knap 400 millioner kroner.

Et ALBA-projekt Selskabet der anlægger og driver det moderne fiber-optiske kabel er et såkaldt joint-venture mellem Cuba og Venezuela. Forbindelsen hedder »ALBA-1«, og kablet vil næste år blive ført videre til Jamaica, der ligger nabo til Cuba.

ALBA er forkortelse for »Den Bolivarianske Alliance for vores Amerika«. Det er et økonomisk, kulturelt og socialt samarbejde mellem foreløbigt otte lande i Latinamerika. Det blev startet af Cuba og Venezuela i 2004, og omfatter også blandt andre Bolivia, Nicaragua og Ecuador. Desuden er der ALBA-projekter, som omfatter mange andre lande. Det gælder for eksempel inden for kommunikation og olieforsyning.

Cuba har hidtil kun haft satellitforbindelse til det globale internet. Det er dyrt og langsomt. Ifølge BBC er satellitkapaciteten kun 379 megabits per sekund. Det er denne kapacitet, som nu bliver op til 3000 gange så stor.

I dag har kun tre procent af cubanerne adgang til internettet. Der er begrænsninger på privates adgang til nettet. Dog er der mange institutioner og netcaféer, som åbner for at cubanere kan kommunikere på internettet, selvom de ikke har adgang fra hjemmet.

USA’s blokade har forhindret, at Cuba kunne koble sig på det globale internet med et kabel på blot 140 kilometer til Miami.

At løfte i flok Kabelforbindelsen mellem Venezuela og Cuba blev fuldført samtidig med, at Cuba var vært for en international konference – »14. Informations-konvent 2011«. Konventet samlede 2000 delegerede fra 35 lande i regionen.

På konventet udviklede man samarbejdet omkring det nye »ALBA-1«-fiber-optiske kabel. Man diskuterede den fremtidige anvendelse af Venezuelas kommunikationsatellit »Simón Bolívar«. Og man diskuterede perspektiverne med et fælles-nationalt teleselskab, »ALBATEL«, som netop er stiftet af de otte lande, som er med i ALBA-samarbejdet, men som skal tilbyde sin service til flere lande.

ALBA-samarbejdets modspil til de store transnationale, private selskaber er opbygning af såkaldte »Grannacionales«. Det er fælles selskaber på områder, hvor opgaven er for stor til hvert land, og derfor bedst varetages af et fælles, offentligt selskab for de deltagende lande.

Dagbladet Arbejderen - 11. Feb. 2011.