EU skal ikke tage Cuba i skole
PDF Udskriv Email

Vedtaget af medlemmerne af Cubas Nationalforsamling den 11. marts 2010.

EU-parlamentet efter en smudsig debat netop vedtaget en resolution,

der fordømmer vort land. Det sker i kølvandet på en kampagne, som først og fremmest er blevet gennemført af magtfulde europæiske medievirksomheder, og som ondsindet har angrebet Cuba. Men følelser bliver manipuleret, fakta bliver fordrejet, og det vildleder mennesker og skygger for virkeligheden.

 

Anledningen er at en fange, der i første omgang var fængslet for almindelig kriminalitet og siden manipuleret af kræfter i USA og deres håndlangere i Cuba, er død. Denne mand nægtede at spise trods advarsler og trods indgriben fra lægelige specialister i Cuba.

Den ulykkelige begivenhed bliver brugt til at fordømme Cuba med den påstand, at hans død kunne være forhindret.

Hvis der er et område, hvor vort land ikke behøver at forsvare sig med ord - fordi realiteterne er så indiskutable, så er det i kampen for menneskelivet. Og ikke kun for de, som er født i Cuba. Tilstedeværelsen af cubanske læger i Haiti i 11 år forud for jordskælvet i januar er et eksempel herpå uanset, at det stort set er blevet ignoreret af de store medier.

Der ligger en enorm kynisme bag denne fordømmelse af Cuba. Fordi talløse liv - særligt børns liv - er tabt i fattige lande på grund af beslutninger i de samme rige lande, der har repræsentanter i EU-parlamentet, om ikke at leve op til deres løfter om udviklingshjælp. Alle vidste, at sådanne beslutninger var det samme som at udstede omfattende dødsdomme. Og alligevel valgte de at fastholde en spildpræget og brovtende forbrugerisme, som kan ende med at lede til selvødelæggelse.

Vi cubanere finder det stødende, at Europa vil tage os i skole samtidig med at indvandrere og arbejdsløse dér er ofre for undertrykkelse, mens realiteten i Cuba lige nu er, at befolkningen her i landet helt frit mødes i deres nabolag og områder for uden mellemmænd at opstille deres kandidater til det forestående lokalvalg.

De lande, som var involveret i eller som tillod fly-smugling 1) af fanger, som tillod oprettelsen af illegale fængsler og tortur, har ikke moralsk adkomst til at udtale nogen fordømmelse mod et blokaderamt og plaget folk.

Denne diskriminerende og selektive fordømmelse følger efter en fejlslagen politik, som uden held har søgt at knække et stolt og kæmpende folk.

Helms-Burton loven og EU`s Fælles Holdning 2) - begge vedtaget det samme år, under de samme omstændigheder og med samme hensigt - er både i et angreb på vores suverænitet og på vores nationale værdighed. Ingen af disse vedtagelser har nogen fremtid for sig, fordi Cuba afviser tvang, intolerance og pres i de internationale relationer.

Denne erklæring er vedtaget af medlemmerne af Cubas Nationalforsamling den 11. marts 2010.

--------------------------------------------------------------------------------

Noter:

Overskriften er indsat af Arbejderen, der også har tilføjet de efterfølgende noter.

1) De cubanske medlemmer af Nationalforsamlingen henviser her til de hemmelige CIA-flyvninger med terrormistænkte fanger. Flyene landede i talrige europæiske lufthavne og visse EU-lande stillede endog fængsler til rådighed.

2) Helms-Burton loven er vedtaget i 1996 af Kongressen i USA og underskrevet af daværende præsident Clinton. Det er den seneste store stramning af USA`s blokade-love mod Cuba, der har været i kraft siden 1960/61. Kernen i Helms-Burton loven er, at den pålægger amerikanske selskaber i andre lande at overholde USA`s blokade mod Cuba.

Lande i Europa var imod denne illegale lov fra USA, men i sidste ende indgik EU et kompromis med USA, og vedtog kort efter den såkaldte 'Fælles Holdning', der bestemmer, at EU-lande ikke vil udvikle deres forbindelser med Cuba før Cuba har taget skridt i retning af 'pluralistisk demokrati og respekt for menneskerettighederne', som det formuleres.

 

Dagbladet Arbejderen, den 13. marts 2010