Komisk amerikansk koldkrig overfor Cuba
PDF Udskriv Email

Skal man grine eller græde? Når en underskrift af John F. Kennedy mere end et halvt århundrede senere truer med at kvæle et lille dansk galleri i hjertet af København.

Som et kluntet monster fra fortiden lever blokaden videre. FN har for mere end 20 år siden erklæret embargoen for ulovlig.

Jeg er stadig i tvivl. Tillad mig at forklare, så kan du selv gøre din stilling op. Det handler om den amerikanske blokade af cubanske varer. Indført i 1960 af John F. Kennedy kort efter Fidel Castros cubanske revolution. Og som direkte svar på, at cubanerne (naturligt nok set med nærmest enhver form for nøgtern logik) havde nationaliseret ejendom og værdier hos de store amerikanske selskaber, som stort set ejede alt på datidens Cuba.

 

af Rasmus Lindboe, direktør, Havana Kunsthandel i København

Jamen, eksisterer den blokade stadigvæk, vil du måske spørge. Præsident Obama har lige været på et meget omtalt besøg på Cuba. Delegationer med repræsentanter fra store amerikanske selskaber flokkes om Cuba. Og Rolling Stones har lige blæst Havana omkuld med et brag af en koncert. Hvad er nu det der med en blokade for noget? Det lyder umanerligt old-school-agtigt.

Sluk for salsaen

"Vi er blevet opmærksomme på, at De handler med varer hidrørende fra lande, der er omfattet af eksportrestriktioner", lød det centrale budskab i den venlige mail fra det firma - PayPal -, som gør, at mine kunder kan betale med kreditkort. Konto lukket, slut.

Samme besked kom fra det firma - Eventbrite -, som min kunsthandel bruger til markedsføring og salg af billetter til events med videre. Konto lukket, slut.

Efter amerikansk lovgivning er handel med varer fra Cuba forbudt. En udveksling af emails førte ikke et positivt resultat med sig. Min protest er parkeret i firmaernes juridiske afdelinger. Retssikkerheden er en by i ... nå ja, USA.

Jeg skal hilse og sige, at det er faktisk ikke er spor sjovt som virksomhed ikke at kunne tage imod kundernes kreditkort. Havde det ikke været fordi, at malerier er et gode, hvor kunderne kan overtales til en bankoverførsel, så havde det måske endda været fatalt. Og det er lige netop meningen – at det skal være fatalt altså. Der skal slukkes for den cubanske salsa.

Hvornår går kommunismen over?

Handelsblokaden er i dag et overvintret fænomen. Kommunismen gik jo ikke væk, sådan som det var John F. Kennedys mål. Som med mange andre af de amerikanske anslag mod Cuba har resultatet været, at cubanerne blev endnu mere kommunistiske eller anti-amerikanske, hvis de ikke var det i forvejen. Men det er en længere historie.

Som et kluntet monster fra fortiden lever blokaden videre. FN har for mere end 20 år siden erklæret embargoen for ulovlig. Kun USA og Israel stemmer i FN imod at ophæve blokaden. I amerikansk indenrigspolitik lever dette "tough-on-Cuba"-symbol videre som tom retorik uden mål eller mening i virkeligheden.

Og cubanerne selv, ikke at forglemme, de mærker konsekvenserne i form af fattigdom, mangel på medicin og så videre. Skal vi grine eller græde?