Kultur i Cuba
José Martí - Fidel Castros store forbillede
PDF Udskriv Email

Den 28. januar 1853 blev Cubas store nationalhelt Jose Martí født. Dagen er national mindedag i Cuba. "Hvad jeg er og hvad jeg føler, skylder jeg mere end nogen Martí. Gennem ham blev jeg revolutionær, og hans enorme indflydelse i mig vil vare til mit livs sidste åndedrag". Ordene er Fidel Castros - og de blev fremsat i avisen "Juventud Rebelde" i år 2000 i forbindelse med den cubanske nationalhelt José Martís fødselsdag den 28. januar - som er national mindedag i Cuba.

Læs mere…
 
Komisk amerikansk koldkrig overfor Cuba
PDF Udskriv Email

Skal man grine eller græde? Når en underskrift af John F. Kennedy mere end et halvt århundrede senere truer med at kvæle et lille dansk galleri i hjertet af København.

Som et kluntet monster fra fortiden lever blokaden videre. FN har for mere end 20 år siden erklæret embargoen for ulovlig.

Jeg er stadig i tvivl. Tillad mig at forklare, så kan du selv gøre din stilling op. Det handler om den amerikanske blokade af cubanske varer. Indført i 1960 af John F. Kennedy kort efter Fidel Castros cubanske revolution. Og som direkte svar på, at cubanerne (naturligt nok set med nærmest enhver form for nøgtern logik) havde nationaliseret ejendom og værdier hos de store amerikanske selskaber, som stort set ejede alt på datidens Cuba.

Læs mere…
 
Cuba – historie og samfund
PDF Udskriv Email

Bogen beskriver Cubas moderne historie fra 1898 (med et blik tilbage på den tidlige historie) helt frem til sommeren 2015, hvor Cuba og USA har genoptaget de diplomatiske forbindelser.

Cuba har igen og igen spillet en væsentlig rolle i verdenshistorien; bl.a. under den kolde krig, hvor den kommunistiske stat – på trods af sin minimale størrelse – ved sin blotte tilstedeværelse har provokeret det kapitalistiske USA. Men også i dag, hvor Cuba er ledende inden for sundhedsvæsen og netop har indledt forhandlinger om at opbløde forholdet til USA.

Bogen beskriver og analyserer østatens historie. Hovedfokus er på tiden fra 1898 til i dag. Her fortæller bogen om den første selvstændighed, årene med diktatoren Batista – både hans tid som præsident og årene, hvor han sad bag kulisserne og trak i trådene, revolutionen i 1959 og de efterfølgende årtier med kommunistisk styre.

 

Læs mere…
 
I Cuba taler gamle filmfolk med lys i øjnene om Theodor Christensen
PDF Udskriv Email

Det er ikke kun i Danmark, at filmdokumentaristen Theodor Christensen er anerkendt. I Cuba taler gamle filmfolk med lys i øjnene om ham, der i 60’erne var med til at oprette den cubanske filmskole.

Dokumentarfilmens Godfather

Theodor Christensen (1914-67) fik sin første filmopgave i 1937, og frem til sin alt for tidlige død i 1967 blev det til cirka 100 film.

Læs mere…
 
Salsa kurser i Cuba
PDF Udskriv Email

Vi har arrangereret disse kurser siden 1998.

Kunne du tænke dig en fantastisk danse- og kulturoplevelse? Så er det her, det sker, en ferie du aldrig vil glemme.

Du få din helt egen cubanske dansepartner. Alle kan deltage: singler, par og børn over 13 år.

Det er nogle af Cubas bedste undervisere fra Den Nationale Danseskole ENA og ISA, som står klar til at give deltagerne en unik danseoplevelse.

Læs mere…
 
Ny bog: CUBA-USA 50 års blokade skiller stadig
PDF Udskriv Email

“200 sider med drama og detaljer, fakta og analyser. Det er en bog om blokaden fra A til Z fra 1960 til i dag”, skriver udgiveren, Dansk-Cubansk Forening, i en foromtale

“Denne bog giver informationer og sammenhænge, som er ukendte i Danmark”, hedder det om bogen, der udgives torsdag og handler om et brændpunkt i forandring; nemlig forholdet mellem USA og Cuba.

Med præsident Barack Obamas initiativ til at løse op for forholdet mellem USA og Cuba i december 2014 og dialogen sidenhen kan forholdet mellem de to lande forandre sig i de kommende måneder.

MEN – skriver Dansk-Cubansk Forening i forordet – godt nok gik nyheden om, at “USA ville ophæve sin blokade mod Cuba verden rundt. Hvis det var sandt, havde der ikke været brug for denne bog”.

Læs mere…
 
Cubas mest kendte og populære forfatter
PDF Udskriv Email

Leonardo Padura Fuentes, Cubas mest kendte og populære forfatter fylder i år 60 år, samtidig med hans bøger høster priser og anerkendelse i alverdens lande. Han er oversat til femten sprog.

I cubansk litteratur er Leonardo Padura Fuentes i en klasse for sig selv, også hvad angår popularitet. Han er født i 1955, fire år før revolutionen, i Villa Alicia’ som hans forældre byggede i 1954 i Havana-bydelen Mantilla.

Som romanforfatter debuterede Leonardo Padura i 1983 med en kærlighedshistorie.

Læs mere…
 
Revolution og Karneval i 1919
PDF Udskriv Email

Malecon, Habana, 1919

En danskers visit i Habana i 1919.

S/S. Mexico, Habana 15/3 1919.

I Morgen tidlig kommer vi til Habana, hvor vi skal ligge til Mandag Aften. Det herligste Solskin og en mild Vind ind fra Atlanten. Vi har passeret langs Floridas Kyst hele Dagen. Ude paa det dybe, hvor vi gaar, er Søen dybblaa med violette Skiftninger. Inde mod Kysten over Sandbankerne skifter Vandets Farve fra smaragdgrøn til det skæreste lysegrønne. Kysten er kantet af en skinnende hvid Sandstribe og bag denne et Bælte af Grønt, hvorfra høje Palmer rager op. Smaa Flyvefisk farer som Glimt af Sølv fra Bølgetop til Bølgetop, og nu og da passerer vi en stor, lysebrun Havskildpadde, der strækker sin lange, hvide Hals op af Vandet og ser paa os med Forundring. Hele Dagen har været et Orgie af Farver og Lys. Og i Morgen kommer vi altsaa til Habana. Det kan vel ikke være bedre. Intet er herligere end at se nye Steder, møde nye Folk og Egne.

Læs mere…
 


Side 1 af 2